U bent hier

Tip van onze digicoach Robrecht: Wat zijn torrents en waarom gebruiken mensen ze?

februari 2017
ma, 30/01/2017 - 14:03

Uit de cijfers van de pas uitgebrachte digimeter 2016 blijkt dat slechts 44,3% van de Vlamingen die audiovisuele content downloadde, dit op een legale manier deed. Hoewel de groep mensen die de weg vindt naar legale downloads steeds groter wordt, zijn er dus nog steeds heel wat film- en muziekliefhebbers die hun favoriete content illegaal downloaden. Vaak gebeurt dit via torrents. In deze digitip van februari ga ik dieper in op dit onderwerp.

 

   

Bron: Digimeter 2016, pagina 79, ‘Legal vs Illegal Streaming/downloading series and movies’.

 

 

Bron: Digimeter 2016, pagina 79, ‘Legal vs Illegal Streaming/downloading series and movies’.

 

Downloaden via torrents

Er zijn verschillende redenen waarom er illegaal gedownload wordt. Vaak heeft dit met geld te maken: je wil liever geen budget spenderen aan het kopen van films of een Netflix-abonnement. Maar het kan ook gaan om praktische problemen: je hebt geen Blu-ray speler meer, of je wil ergens een film bekijken waar er geen internetverbinding beschikbaar is.

Zo belandt je al snel bij het illegaal downloaden van de gewenste content. Meestal gebeurt dit via torrents.

 

  • Wat zijn torrents?

Een ‘torrent’ op zich bevat geen inhoud die je kan bekijken of beluisteren. Waarom spreekt men dan bij deze manier van downloaden over ‘torrenten’? Omdat de torrent eigenlijk alle gegevens bevat van het audiovisuele bestand dat je wil gaan bekijken (een film, album van een artiest, aflevering van een serie, …). Dit gaat dan over de naam, de grootte van het bestand, het type bestand, … . Daarnaast bevat de torrent ook de locatie van het echte audiovisuele bestand. Dit betekent dat de torrent je computer de weg wijst naar het bestand dat je wil gaan. Je computer zal het bestand niet één stuk dowloaden, maar in allemaal kleinere stukjes. De torrent toont je computer dus de weg naar deze verschillende locaties en stukjes.

Torrents download je van een website, bijvoorbeeld de bekende The Pirate Bay. Naast de website waar je de torrent kan vinden heb je ook een programma nodig die de informatie van de torrent kan lezen. Dit programma verwerkt de informatie van de torrent en zal alle stukjes van het gewenste bestand gaan downloaden. Een voorbeeld van zo’n programma is µTorrent. Programma’s zoals deze maken gebruik van zogenaamde ‘peer-to-peer’ (p2p) file sharing. Dit betekent dat de stukjes van het audiovisuele bestand van verschillende bronnen tegelijk worden gedownload. Je gaat dus downloaden door gebruik te maken van een ‘peer-to-peer netwerk’.

 

  • Torrent terminologie

Wie gebruik maakt van torrents, weet dat er ook specifieke jargon bestaat. Zo zal je op torrent-websites termens als ‘seeders’ en ‘leechers’ terugvinden. Seeders zijn de personen die binnen het peer-to-peer-netwerk het bestand dat je wil downloaden mee hosten. Hoe meer seeders er zijn, hoe sneller je dit bestand zal downloaden.

Leechers zijn dan weer de mensen die het bestand proberen te downloaden. Hoe meer personen er op het peer-to-peer-netwerk actief zijn, hoe sneller de bestanden kunnen gedownload worden.

 

Allemaal aan de torrents?

Downloaden via torrents lijkt op het eerste zicht gemakkelijk en goedkoop. Toch zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt als je zo content wil downloaden:

  • Smetvrees? Over torrents en virussen

Wanneer je downloadt via torrents, dan is de kans reëel dat je schadelijke malware zal binnenhalen op je computer. Je kan dit gedeeltelijk (proberen te) vermijden door te controleren of de bestanden en de uploader er betrouwbaar uit zien. Daarnaast kan je lezen wat mensen over de torrent schrijven in de commentaren. Dit geeft je snel een indicatie geven over de echtheid van de torrent. Ten slotte controleer je het bestand best met je virusscanner als je het hebt gedownload. Zit er een uitvoerend bestand bij het gedownloade bestand (.EXE bestandsformaat), maar wou je eigenlijk gewoon een film downloaden, dan verwijder je best het bestand zo snel mogelijk en scan je de computer met een virusscanner.

Naast de bestanden zelf heb je ook het gevaar van pop-ups en reclame die je op de torrent-websites kan terugvinden. Beveilig dus je browser met extensies zoals Adblock of Scriptblocker en let vooral goed op waarop je klikt.

Conclusie: weet waar je begint als je wil downloaden via torrents. Het downloaden van torrents is op zich niet gevaarlijk, maar er zitten addertjes onder het gras en je let dus maar beter op.

  •  Auteursrecht

In heel wat landen kan je vervolgd worden wanneer je torrents gaat gebruiken om illegaal te downloaden. Ook in België is dit het geval: in 2014 werd door het Europees Hof van Justitie beslist dat downloaden via torrents illegaal is, ook in België.

Toch is het zo dat er tegen personen die beperkte hoeveelheden downloaden voorlopig geen actie ondernomen wordt. Er heerst dus een soort gedoogbeleid voor het illegaal downloaden via torrents. Hoe komt dit? Wel, het is zo dat op dit moment de privacy van de gebruikers voor gaat op het ingaan op de wensen van de film- en muziekindustrie in België. Maar dit kan ook snel veranderen, zoals het in andere Europese landen is gebeurd.

In België wordt er vooral opgetreden tegen wie audiovisuele content gaat uploaden naar de torrent-netwerken, en het zo dus ter beschikking stelt van anderen. Het is dus vooral het verspreiden van de auteursrechtelijke materialen dat wordt bestraft. De stichting Brein probeert bijvoorbeeld via IP-adressen de uploaders te pakken te krijgen. Verder werkt de overheid sensibiliserend en wil ze de vele gebruikers aansporen om audiovisuele content legaal te downloaden.

Het is belangrijk dat je beseft dat je – door het proces van peer-to-peer-sharing – je als downloader sowieso ook uploader bent. Doordat je zelf bezig bent bent downloaden, kan iemand al stukjes van het audiovisuele materiaal dat jij al gedownload hebt, ook gaan downloaden! Dit kan je dus juridische problemen opleveren, zeker wanneer je grote hoeveelheden gaat downloaden.

In het buitenland is er vaak meer controle. Als je bijvoorbeeld in Duitsland via torrents downloadt, dan kan je je verwachten aan een brief van een advocatenkantoor en een boete. Of het illegaal downloaden zo in de kiem wordt gesmoord, is maar de vraag, want wie zich een degelijke VPN-dienst aanschaft, kan ervoor zorgen dat zijn surfgedrag moeilijker op te sporen is.

 

Conclusie: illegaal downloaden gebeurt omwille van verschillende redenen en meestal gebeurt het via torrents. Hoewel er wat achterpoortjes zijn, is het downloaden van audiovisueel materiaal via torrents illegaal en kan het dus bestraft worden.

Meer informatie over de digimeter 2016 kan je terugvinden op: : http://www.imec-int.com/nl/digimeter.

In de digitip van maart vertel ik je meer over legale downloads: hoe werkt het, wat zijn betrouwbare platformen, voor- en nadelen, …

 

illegaal downloaden