U bent hier

TIP VAN ONZE DIGICOACH ROBRECHT: LEGAAL DOWNLOADEN

Maart 2017
vr, 24/02/2017 - 08:59

Vorige maand heb ik het gehad over het downloaden van torrents. Ondanks dat dit nog altijd een populaire manier is om multimedia te downloaden, blijft het natuurlijk illegaal. In deze digitip bespreek de kanalen om legaal muziek en films te downloaden of streamen via het web.

1. Waarom legaal downloaden?

Het gaat hard in de strijd om het consumeren van multimedia legaal te houden. Zo zou de bekende serie ‘Game of Thrones’ evenveel legaal bekeken zijn via tv & streaming, als illegaal gedownload en bekeken zijn. Reden te meer voor de industrie en instanties als ‘Stichting BREIN’ om de handen in elkaar te slaan.

Verschillende wetten werden opgemaakt om het illegale downloaden via voornamelijk ‘The Pirate Bay’ te bestrijden. Het alom gekende Digital Millennium Copyright Act (DMCA) in de US, zorgt ervoor dat bijvoorbeeld Google zoekresultaten aanpast om illegale multimediasites te stoppen. Daarnaast probeert het uploaders en downloaders af te schrikken door boetes uit te delen. Dit leidt tot exuberante rechterlijke uitspraken. Zo moest een Amerikaanse vrouw in 2009 een boete betalen van 1,9 miljoen dollar na het illegaal downloaden van 24 liedjes, elk ter waarde van 0,99 dollar. Iets dichter bij huis werd een man veroordeeld tot een boete van 60000 euro in 2014 voor het downloaden van grote hoeveelheden multimedia. De man zou ook wel bestanden geüpload hebben naar een forum, waarvoor de Belgische auteursrechtenorganisatie (BAF) de man wou veroordelen. In bijvoorbeeld Duitsland worden boetes uitgeschreven aan personen die illegaal downloaden tussen de €800 en €3000. De boetes worden uitgeschreven door advocatenkantoren die deze opdrachten krijgen van de entertainmentindustrie.

Recent nog besliste een rechter dat de website ‘The Pirate Bay’ daadwerkelijk het auteursrecht schendt. Dit is een nieuwe beslissing in een zaak die al jaren aansleept. Eerst moesten internetproviders websites als ‘The Pirate Bay’ blokkeren. De providers gingen hier tegen in beroep, omdat ze als provider neutraal internet willen verschaffen aan hun klanten. Daar ging onder andere de ‘Stichting BREIN’ opnieuw tegen in beroep. Binnen enkele maanden wordt de definitieve uitspraak verwacht van het Europese Hof.

De strijd om het beschermen van het auteursrechtelijk materiaal gaat dus verder. Zou je hier liever niet in mengen en gewoon legaal je gewenste media aankopen via het web? Dan zijn volgende kanalen interessant.

2. Kanalen

Bij deze kanalen kan je multimedia gaan downloaden of streamen, maar wel tegen betaling. Dit ofwel in de vorm van een subscriptie of abonnementsformule enerzijds of per aangekocht product anderzijds. Het voordeel van een abonnementsformule is dat je vaak zoveel films of series kan kijken als je wil/kan. Dit is dan ook onmiddellijk het nadeel: als je soms maar enkele films per maand bekijkt, is het misschien beter om per film te kopen. Daarnaast ben je dan geen eigenaar van de media, je houdt enkel de licentie om de media te gebruiken, tot je abonnement stopt. Ik licht enkele diensten uit het aanbod toe.

2.1. iTunes: Apple Music

De muziek streamingsdienst van Apple. Het abonnement en / of je aankopen regel je je via iTunes, het afspelen doe je via de app Apple Music. Apple Music bestaat voor android-toestellen, maar de dienst is niet 100% stabiel op dat platform. Het grote voordeel van Apple Music is dat je bepaalde exclusieve releases kan krijgen (zoals het album van Taylor Swift). Voor de rest is het aanbod wat gelijkaardig als dat van de concurrentie. Als je echt fan bent van de meest populaire muziek en vooral met Apple-toestellen werkt, is Apple Music zeker de moeite. Anderzijds kan je met Spotify of Google Play Music meer ‘bang for your buck’ krijgen, naar mijn mening.

Prijs:     

-          Individueel abonnement: 9,99 euro per maand

-          Gezinsabonnement: 14,99 euro per maand (6 personen)

-          Studentenabonnement: 4,99 euro per maand (erkende studenten)

Wat krijg je?

-          Volledige toegang tot Apple Music.

-          Eerste 3 maanden gratis uit te proberen.

-          Oude en nieuwe muziek releases

-          Playlists & radiostations

-          Nummers downloaden voor offline gebruik

-          100.000 nummers in iCloud muziekbibliotheek

-          Exclusieve releases

2.2. iTunes: Movies

Prijs: afhankelijk per film die je kan kopen of huren (kopen kost uiteraard meer), prijs tussen 4 euro – 15 euro.

De film of tv-show in kwestie ofwel gestreamd naar je toestel of gedownload voor later gebruik. Bij huren gaat de huurperiode in vanaf het starten van de media, dat is meestal 24u. Een gehuurde film verdwijnt na 30 dagen ook uit je bibliotheek. Bij kopen blijft de film of tv-show permanent in je bibliotheek staan.

2.3. Google: Play Music

De muziekstreamingsdienst van Google, die bestaat naast Youtube & Youtube Red. Met namen als Google Play Movies en Google Play Store begint het misschien wat verwarrend te worden voor Google fans. Gelukkig is het simpel: als je een abonnement van Google Play Music aanschaft, dan krijg jer gratis Youtube Red bij. Youtube Red geeft je abonnementsvrije Youtube-videos en samengestelde playlists. Daarnaast zorgt de integratie van Google Play Music en Youtube er voor dat je bijna altijd de gewenste muziek kan vinden.

Prijs: 9,99 euro per maand met 30 dagen gratis proefperiode

Wat krijg je:

-          Toegang tot het volledig aanbod van Google Play Music

-          30 dagen op proef

-          Oude en nieuwe releases

-          Nummers downloaden voor offline gebruik

-          Cloudopslag tot 50.000 liedjes

-          Uploaden eigen muziek naar de cloud

-          Radiostations (I’m feeling lucky)

2.4. Google: Play Movies

Prijs: Afhankelijk van de film en de kwaliteit tussen 2 euro – 15 euro

De film of tv show in kwestie ofwel gestreamd naar je toestel of gedownload voor later gebruik. Bij huren gaat de huur periode in vanaf het starten van de media, in dit geval 48u. Een gehuurde film verdwijnt na 30 dagen ook uit je bibliotheek. Bij kopen blijft de film of tv show permanent in je bibliotheek staan. Je kan kiezen tussen SD- of HD-kwaliteit bij het huren en het kopen van een film.

2.5. Spotify

‘The original Gangster’ van het streamen van digitale muziek is nog steeds een belangrijke speler. Het grote voordeel van Spotify is neutraliteit. Het is onafhankelijk van de grote tech-giganten als Google en Appel. Het bedrijf focust op het brengen van hun muziek naar zoveel mogelijk verschillende platformen en toestellen. Spotify is dus een schitterende muziekdienst als je los van de bestaande ecosystemen (Apple / android) wil werken. Daarnaast is er ook een gratis versie van Spotify die je altijd kan gebruiken, wat dit platform ook heel aantrekkelijk maakt.

Een nadeel van Spotify is dat het omslachtig is om je eigen muziek toe te voegen aan de playlists.

Prijs: Gratis of Premium: 9,99 euro per maand (30 dagen gratis op proef), Premium voor het gezin 14,99 euro per maand (maximaal 5 gezinsleden)

Wat krijg je:

-          Volledige toegang tot het aanbod Spotify

-          Oude & nieuwe releases

-          Playlists en radiostations

-          Online cloud bibliotheek van je al je favoriete songs

-          Muziek downloaden en offline beluisteren (premium)

-          Geen advertenties (premium)

2.6. Netflix

De alom gekende streamservice Netflix is sinds enkele jaren ook in Europa aan een sterke opmars bezig. Je betaalt een maandelijkse som en daarmee kan je het hele gamma films, series & documentaires op je toestellen bekijken. Normaalgezien stream je in feite de serie of film naar je toestel in de Netflix-app, en heb je het bestand dus niet in bezit. Je kan dit doen op PC, tablet, smartphone of via een smart TV.

Recent is hier verandering in gekomen en geeft Netflix klanten de mogelijkheid om te gaan downloaden. Niet iedere titel is beschikbaar om te downloaden en later offline te bekijken. Gelukkig geeft Netflix je wel de mogelijkheid om te zoeken op titels die beschikbaar zijn om te downloaden. Bij het downloaden kan je ook gaan kiezen voor ‘Standaard’ of ‘Hoog’ kwaliteit. Uiteraard neemt de standaardversie minder plaats in beslag, handig als je met je tablet op pad gaat. Het downloaden werkt wel ook enkel binnen de app van Netflix, dus je kan de bestanden daar buiten niet gebruiken. Maar op het vliegtuig kan je dan wel je favoriete show verder bekijken!

Prijs:

-          7,99 euro basis abonnement: tegelijk kijken op 1 toestel maar geen HD

-          9,99 euro standaard abonnement: tegelijk kijken op 2 toestellen en HD kwaliteit

-          11,99 euro premium abonnement: tegelijk kijken op 4 toestellen en Ultra HD kwaliteit

-          Eerste maand gratis

Wat krijg je?

-          Volledige toegang tot het aanbod van Netflix: films, series, documentaires, tekenfilms, … .

-          Voorkeuren filteren en profielen voor gezinsleden toevoegen

-          Streamen op quasi elk toestel

-          Downloaden van bepaalde films mogelijk

-          Netflix eigen series of films te bekijken

 

2.7 Tv-zenders

Wil je een bepaalde tv-serie bekijken die ook te zien is op één van de Vlaamse tv-zenders? Dan is de kans groot dat je die ook terugvindt op de website van de respectievelijke tv-zender.

Sinds kort kan je de programma’s van VRT en Canvas online (her)bekijken op hun platform VRTnu. Je kan deze programma’s niet downloaden, maar je bekijkt ze via streaming. Hou er rekening mee dat deze programma’s enkel tijdelijk beschikbaar zijn.

 

3. Opmerkingen

3.1. Abonnement

Muziek die je streamt of downloadt terwijl je een abonnement hebt, is niet meer toegankelijk na het stopzetten van het abonnement. Dit komt omdat de muziek wordt opgeslagen in een gecodeerde directory op je computer. Wil je die bepaalde muziek of films écht bezitten, dan moet je ze aankopen. Dit doe je bijvoorbeeld via de Google Play Store (in plaats van Google Play Music). Blijf je het abonnement betalen, dan heb je natuurlijk wel toegang tot al de muziek of films van de desbetreffende dienst.

3.2. Gratis is niet verkeerd

Eerst wil ik even duidelijk maken: er is niets verkeerd met gratis content. Het is niet omdat je een muziekbestand gratis aan het downloaden bent, dat dit illegaal is. Het is afhankelijk van de content zelf en de auteursrechten die er mee verbonden zijn. Je kan dus in bepaalde gevallen legaal gratis downloaden, maar er kunnen ook websites zijn die illegaal multimedia aanbieden tegen betaling. Dus in ieder geval, opletten geblazen!

Een voorbeeld van een website waarop je legaal gratis materiaal kan vinden is Creative Commons. Deze website verzamelt materiaal dat vrijgegeven (onder bepaalde voorwaarden afhankelijk van de licentie) is door de auteurs onder een zogenaamde ‘creative commons licentie’. Je kan er allerlei materiaal terugvinden zoals afbeeldingen, muziek & videos.

 

legaal downloaden